Rim - najznačajniji nastup u 2017. godini

2018 Rim 1 malarujan 2017.

Dovoljno je prenijeti riječi gospođe Klare Barčić koja je tako lijepo opisala ovo događanje i kojoj smo neizmjerno zahvalni na ovim lijepim riječima:

"Šestinske boje

Ovogodišnji blagdan svetog Jeronima (30. rujna), važan blagdan za hrvatsku crkvu u Rimu, uljepšalo je šarenilo tradicionalnih nošnji iz Šestina, naselja na obroncima Medvednice blizu Zagreba. Na svečanoj misi pjevali su ženski i muški zbor u pratnji tamburica Seljačkog pjevačkog društva Sljeme. Bila je to savršena izvedba. Proslavi blagdana nazočili su gospodin Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, gospođe Mladenka Šarac-Rončević i Mirjana Božić, opunomoćene ministrice. Bili smo, naravno, i mi iz Hrvatsko-talijanske udruge.

2018 Rim 2 mala

Na kraju mise rektor Zavoda Svetog Jeronima, don Bože Radoš, poziva sve prisutne na domjenak pripremljen na prvom katu. I upravo tamo, u Zavodu, otvara se prozor na šareni svijet pjevačkog društva iz Šestina. Upravo tamo rađaju se prijateljstva i sklapaju poznanstva, tamo se uspostavljaju prvi kontakti dok pjesme igraju lovice s ukusnim sendvičima, ponuđeni s posebnom pažnjom i s uobičajenom hrvatskom gostoljubivošću. 
Zborovođa, prof. Darko Mladić, ne gubi vrijeme, hvata se harmonike i prenosi na sve nas svoj neiscrpljiv entuzijazam. Dirnuti u srce pjevamo zajedno s njima, pojedinci i plešu. Gospođa Gordana Radiček, predsjednica HSPD Sljeme, upoznaje nas s njihovim kulturnim životom kojeg resi bogati curriculum pun koncerata i raznih turneja. Ideja o osnivanju društva nastala je daleke 1895. Svake godine, na blagdan Svetog Stjepana, pjevačko društvo održava koncert božićnih pjesama u crkvi Svetog Mirka u Šestinama. Na putovanju u Rim s njima je i župnik velečasni mr. sc. Robert Šreter.
Međutim, domjenak nije explicit ove večeri. Zajedno sa zborom i s tamburašima pješke krećemo prema Piazza di Spagna. Na poznatim stepenicama Sljemenaši žele ovjekovječiti posjet Rimu fotografijom i otpjevati nekoliko pjesama. Vidjeti šestinske boje na scalinati je nešto jedinstveno, neponovljivo. Svi turisti se zaustavljaju, slušaju u tišini, netko me čak i pita da li znam otkuda dolazi taj zbor. E, pa kako ne bih znala… Polako se uvlačimo u romantičnu sumaglicu u kojoj sve izgleda nestvarno. Nakon tri otpjevane pjesme, pod budnim okom mjeseca, spušta se zastor na ovu očaravajuću noć. Sretan vam povratak u domovinu, dragi prijatelji iz Šestina."

Last month May 2022 Next month
M T W T F S S
week 17 1
week 18 2 3 4 5 6 7 8
week 19 9 10 11 12 13 14 15
week 20 16 17 18 19 20 21 22
week 21 23 24 25 26 27 28 29
week 22 30 31

NASTUPI

No events
Facebook Image